Vaihtoehtoisten vedostustekniikoiden teksti- ja harjoituskirja nyt saatavilla Booky.fi-verkkokirjakaupassa.

“A Poor Man’s Daguerreotype” – the text and exercise book of alternative photographic processes, Finnish edition, now available at Booky.fi.

Mitä ovat vaihtoehtoiset vedostusmenetelmät? Mille ne ovat vaihtoehtoisia? Mitä virkaa niillä on, kun digitaalinen valokuvaus on keksitty?

Jos valmistamme kappaleet samasta alkuperäisestä valokuvasta neljällä eri tavalla – tulostamalla tietokoneella mustesuihkupaperille, vedostamalla kemiallisesti valokuvapaperille sekä vaihtoehtoisilla syanotypia- ja vandyke-ruskovedostekniikoilla – saamme neljä selvästi eri tavalla puhuvaa kuvaa. Saamme myös neljä selvästi erilaista objektia, joissa alkuperäisen valokuvan perusinformaatiota on muunneltu eri tavoin. Vedostustekniikan valinnat, väritys, pintatekstuuri ja pinnan optiset ominaisuudet vaikuttavat kaikki siihen, miten alkuperäistä kuvasisältöä käsitellään.

Vaikka uusi valokuvateknologia on helpompaa ja mukavampaa käyttää kuin vanhat tekniikat, monien historiallisten menetelmien tasolle ei ole myöhemmin ylletty, jos ajatellaan niiden ulkonäköä, säilyvyyttä ja viehätysvoimaa. Historiallisten menetelmien harjoittajat ovat erityisen tietoisia vedostensa käsityöluonteesta ja ainutlaatuisuudesta. Kauniit kuvat voivat olla myös kauniita esineitä.

Köyhä dagerrotyyppi on ensimmäinen suomenkielinen vaihtoehtoisia vedostusmenetelmiä käsittelevä kirja – ja samalla ensimmäinen aihetta käsittelevä tutkimus Suomessa.

Kirjaan liittyvää täydentävää materiaalia voit ladata täältä.