June 2012

Monthly Archive

Köyhä dagerrotyyppi

Posted by on 01 Jun 2012 | Tagged as: Uncategorized

Vaihtoehtoisten vedostustekniikoiden teksti- ja harjoituskirja nyt saatavilla Booky.fi-verkkokirjakaupassa.

“A Poor Man’s Daguerreotype” ‚Ästthe text and exercise book of alternative photographic processes, Finnish edition, now available at Booky.fi.

Mitä ovat vaihtoehtoiset vedostusmenetelmät? Mille ne ovat vaihtoehtoisia? Mitä virkaa niillä on, kun digitaalinen valokuvaus on keksitty?

Jos valmistamme kappaleet samasta alkuper√§isest√§ valokuvasta nelj√§ll√§ eri tavalla ‚Äď tulostamalla tietokoneella mustesuihkupaperille, vedostamalla kemiallisesti valokuvapaperille sek√§ vaihtoehtoisilla syanotypia- ja vandyke-ruskovedostekniikoilla ‚Äď saamme nelj√§ selv√§sti eri tavalla puhuvaa kuvaa. Saamme my√∂s nelj√§ selv√§sti erilaista objektia, joissa alkuper√§isen valokuvan perusinformaatiota on muunneltu eri tavoin. Vedostustekniikan valinnat, v√§ritys, pintatekstuuri ja pinnan optiset ominaisuudet vaikuttavat kaikki siihen, miten alkuper√§ist√§ kuvasis√§lt√∂√§ k√§sitell√§√§n.

Vaikka uusi valokuvateknologia on helpompaa ja mukavampaa käyttää kuin vanhat tekniikat, monien historiallisten menetelmien tasolle ei ole myöhemmin ylletty, jos ajatellaan niiden ulkonäköä, säilyvyyttä ja viehätysvoimaa. Historiallisten menetelmien harjoittajat ovat erityisen tietoisia vedostensa käsityöluonteesta ja ainutlaatuisuudesta. Kauniit kuvat voivat olla myös kauniita esineitä.

K√∂yh√§ dagerrotyyppi on ensimm√§inen suomenkielinen vaihtoehtoisia vedostusmenetelmi√§ k√§sittelev√§ kirja ‚Äď ja samalla ensimm√§inen aihetta k√§sittelev√§ tutkimus Suomessa.

Kirjaan liittyvää täydentävää materiaalia voit ladata täältä.